Бързи новини (19 май) (2024)

Table of Contents
В Словакия проверяват за съучастници в покушението срещу Фицо "Черно море" разгроми "Лудогорец" и му нанесе най-тежка загуба в България Украйна твърди, че е потопила кораб от Черноморския флот, но не е ясно кой "Ливърпул" изпрати Юрген Клоп с победа на "Анфийлд" За пръв път жена ще ръководи мач в Първа лига Пешеходец загина след като кола го блъсна в строителен изкоп във Варна Американец стана най-възрастният човек, достигнал космоса "Манчестър сити" не допусна грешка и ликува за четвърти път поред с титлата в Англия Интернет - комуникациите на стрелялия по Фицо били изтрити неясно от кого Поне двама души загинаха при инцидент в Дунав над Будапеща Загинали и издирвани след удар в круизен кораб в Унгария Верстапен спечели напрегнато състезание на "Имола" Планът на Борисов бил да се пенсионира като президент, а на Пеевски - да е премиер Хеликоптер от конвой на президента на Иран е кацнал извънредно при инцидент Въвеждане на обучение по толерантност се препоръчва срещу омразата Народното събрание все пак ще освободи провинилия се съдебен инспектор Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит Опасността за живота на Роберт Фицо е преминала Идеята на Карадимов за евтини кредити за чиновници била като покупка на гласове Васил Божков включи в предизборната си платформа легализацията на канабиса Ирански режисьор избяга пеша от страната, за да не влезе в затвора Атака на украински дронове спря рафинерия в южна Русия Нова идея: Общината да построи лифтове на мястото на спрелите на Витоша Тир се е врязал в къща във врачанско село ГЕРБ подсказа на кмета на София, че има лостове за въздействие върху "Витоша ски" Бизнесът и синдикатите искат държавата пак да плаща запазването на работни места Лидерът на БОЕЦ е задържан незаконно от МВР миналия октомври, реши съдът По-високи температури, но на места дъжд и гръмотевици, се очакват в неделя Важните събития в България и по света днес Усик надви Фюри след страхотен обрат и пренаписа историята в бокса

Бързи новини (19 май) (1)

© Дневник

"Бързи новини" е рубриката, в която "Дневник" информира за най-важното от България и света в реално време. Съдържанието ѝ се създава от редакторски екип.

Бързи новини

В Словакия проверяват за съучастници в покушението срещу Фицо

Бързи новини (19 май) (2)

Бързи новини (19 май) (3)

Бързи новини (19 май) (4)

Версията, че 71-годишният мъж, стрелял по премиера Роберт Фицо в сряда, е т. нар. вълк единак, вече не е единствената, която е разследвана от полицията. Според министрите на вътрешните работи и на отбраната е възможно той да има съучастници.

Вътрешният министър Матуш Шутай Ещок обясни, че полицията се основава на оперативна информация, включително факта, че два часа след покушението някой е изтрил страницата във Фейсбук и историята на комуникацията на нападателя. "Не е изтрито от него и очевидно не от жена му", каза министърът. Според министъра съпругата на 71-годишния Юрай Ц. не е "технически способна" за подобно нещо.

  • 11
  • Линкът е копиран.4627887TwitterFacebookLinkedIn

"Черно море" разгроми "Лудогорец" и му нанесе най-тежка загуба в България

Бързи новини (19 май) (5)

Бързи новини (19 май) (6)

Бързи новини (19 май) (7)

© LAP.bg

Черно море" нанесе най-тежката загуба в историята на "Лудогорец" в България, след като го разгроми с 4:0 в мач от 33-тия кръг в Първа лига.

На своя стадион във Варна отборът, воден от Илиан Илиев, не даде никакви шансове на шампиона. Андреас Калкан откри в 43-ата минута, а след паузата точни бяха Даниел Димов (67'), Уеслен Жуниор (82') и Живко Атанасов (90').

Дотук най-тежката загуба на "Лудогорец" в първенството беше 1:4 от ЦСКА през 2021 г.

"Черно море" постига 11-та поредна домакинска победа. С нея тимът взима предимство в спора за второто място в крайното класиране. Два кръга преди края на сезона "Черно море" има с 2 т. повече от ЦСКА, а след четири дни гостува на червените.


  • 44
  • Линкът е копиран.4627885TwitterFacebookLinkedIn

Украйна твърди, че е потопила кораб от Черноморския флот, но не е ясно кой

Бързи новини (19 май) (8)

Бързи новини (19 май) (9)

Бързи новини (19 май) (10)

Военноморските сили на Украйна съобщиха, че в нощта срещу неделя при атака в района на Севастопол е бил потопен миночистач 266-М "Ковровец" от Черноморския флот на Русия. Но повече от 12 часа след това не са показани доказателства за това, а Москва не коментира. Вечерта се появиха предположения, че с две ракети ATACMS е ударен ракетен катер проект 2200 "Циклон", който е на въоръжение едва от лятото на миналата година, загинали са шестима и са ранени 11 военни.

"Ковровец" с екипаж от 68 души е във флота от 1974 г. насам, но е преминал през модернизация. Задачите му са да почиства морски трасета от мини и да превежда корабни конвои през предполагаеми минни полета.

  • 152
  • Линкът е копиран.4627877TwitterFacebookLinkedIn

"Ливърпул" изпрати Юрген Клоп с победа на "Анфийлд"

Бързи новини (19 май) (11)

Бързи новини (19 май) (12)

Бързи новини (19 май) (13)

© Reuters

Ливърпул" постигна победа в последния си мач начело на "Ливърпул". Тимът се наложи с 2:0 над "Уулвърхемптън" с голове на Алексис Макалистър в 34-ата и Джарел Куанса в 40-ата минута.

Отборът завършва сезона на трето място във Висшата лига с 82 т., с девет по-малко от шампиона "Манчестър сити".

Клоп беше начело на червените от 2015 г., като в 489 мача постигна 304 победи във всички турнири. Той изведе "Ливърпул" до първа титла след 30-годишно чакане, както и до една купа в Шампионската лига.


  • 11
  • Линкът е копиран.4627785TwitterFacebookLinkedIn

За пръв път жена ще ръководи мач в Първа лига

Бързи новини (19 май) (14)

Бързи новини (19 май) (15)

Бързи новини (19 май) (16)

© LAP.bg

За пръв път мач от елитната футболна група на България (Първа лига) ще бъде ръководен от жена. Съдийската комисия към Българския футболен съюз (БФС) назначи Християна Гутева за главен рефер на мача от 34-ия кръг между "Крумовград" и "Левски". Той е на 22 май (сряда).

Гутева е съдия от ранглистата на ФИФА от 7 години, а от също толкова време ръководи и двубои във Втора лига на България. До този момент Християна Гутева получаваше назначения като 4-и рефер и ВАР съдия.

  • 14
  • Линкът е копиран.4627780TwitterFacebookLinkedIn

Пешеходец загина след като кола го блъсна в строителен изкоп във Варна

Бързи новини (19 май) (17)

Бързи новини (19 май) (18)

Бързи новини (19 май) (19)

© Велко Ангелов

Шофьор на 27 години е ударил и хвърлил с колата си пешеходец в строителен изкоп във Варна, като мъжът е загинал на място, съобщиха за БТА от полицията във Варна.

По сведения на очевидци водачът е взел завоя с дрифт, но колата е поднесла и се е качила на тротоара, където помела пешеходеца. Мъжът, който е на видима възраст около 60 години, паднал в изкопа, а автомобилът - върху него.

От полицията уточниха, че пробите на шофьора за алкохол и наркотици са отрицателни.

  • 35
  • Линкът е копиран.4627775TwitterFacebookLinkedIn

Американец стана най-възрастният човек, достигнал космоса

Бързи новини (19 май) (20)

Бързи новини (19 май) (21)

Бързи новини (19 май) (22)

© Reuters

Ед Дуайт, първият чернокож кандидат за астронавт на САЩ в самото начало на 60-те години, стана днес най-възрастният човек в света, достигнал космоса. Той е на 90 години и 8 месеца и бе част от пътниците на кораба на компанията за космически туризъм Blue Origin на Джеф Безос, направил първия си полет от 2022 г. насам.

Полетът продължи десетина минути и капсулата достигна почти 106 км височина, което е суборбитален полет отвъд земната атмосфера и "на ръба на космоса". Един от парашутите не се отвори напълно при спускането, което може да забави разрешението за следващ полет.

Това бе седмата мисия с хора а борда, като досега Blue Origin е извела до космоса 37 "частни астронавти"

  • 8
  • Линкът е копиран.4627771TwitterFacebookLinkedIn

Бързи новини (19 май) (25)

© Reuters

Манчестър сити" е шампион във Висшата лига за четвърти пореден път. Отборът, воден от Хосеп Гуардиола подобри рекордите в английския футбол и стана първият в историята, който триумфира с отличието в четири поредни сезона.

В последния кръг "гражданите" не допуснаха грешка, като победиха "Уест Хем" с 3:1 като домакин, за да завършат с 2 точки пред "Арсенал". В друг двубой по същото време "Арсенал" надви с 2:1 "Евертън".

Титлата е десета в историята на "Сити" и осма в последните 13 сезона.

Фил Фоудън вкара два гола за "Сити" (2-ра и 18-та минута), а Родри беше точен в 59-ата минута. За "чуковете" вкара Мохамед Кудус.

В мача на "Арсенал" беше отбелязан обрат - Идриса Гей откри за "Евертън" в 40-ата минута, а Такихиро Томиясу в 43-ата и Кай Хаверц в 89-ата донесоха успеха.


  • 26
  • Линкът е копиран.4627769TwitterFacebookLinkedIn

Интернет - комуникациите на стрелялия по Фицо били изтрити неясно от кого

Бързи новини (19 май) (26)

Бързи новини (19 май) (27)

Бързи новини (19 май) (28)

© Reuters

Словашките власти разследват възможността заподозреният за покушението срещу премиера Роберт Фицо да не е действал сам, както се смяташе по-рано, съобщи на пресконференция днес министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ещок, цитиран от "Ройтерс".

Министърът обяви, че разследващите ще проучат дали заподозреният е действал като част от група хора, които са се насърчавали взаимно за извършване на убийство.

Един от фактите, които говорят за участие на други лица, е, че комуникациите в интернет на заподозрения са били изтрити два часа след покушението, но не от заподозрения, а най-вероятно не от съпругата му, каза Ещок.

Министърът опроверга появила се в социалните мрежи информация за двама съучастници.

  • 15
  • Линкът е копиран.4627760TwitterFacebookLinkedIn

Поне двама души загинаха при инцидент в Дунав над Будапеща

Бързи новини (19 май) (29)

Бързи новини (19 май) (30)

Бързи новини (19 май) (31)

© Надежда Чипева

Най-малко двама души са загинали снощи при предполагаем сблъсък на моторна лодка с пътнически кораб в река Дунав северно от Будапеща, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Полицията и спасителните екипи продължават да издирват петима души, които са плавали с моторната лодка.

Полицията предполага, че моторната лодка се е блъснала в пътническия кораб. Властите са спрели кораб с повреден корпус в пристанището на Комаром (Комарно), на около 90 км от мястото на инцидента.

По случая се води разследване за застрашаване на корабоплаването с множество жертви.

По данни на полицията в моторната лодка е имало осем пълнолетни пътници. Ранен мъж е успял да излезе на брега. Намерени са телата на един мъж и една жена.

  • 2
  • Линкът е копиран.4627759TwitterFacebookLinkedIn

Загинали и издирвани след удар в круизен кораб в Унгария

Бързи новини (19 май) (32)

Бързи новини (19 май) (33)

Бързи новини (19 май) (34)

Двама души загинаха и петима все още се издирват след сблъсъка в събота през нощта на малка моторна лодка с 8 души на борда с круизен кораб в река Дунав на 55 км. от Будапеща, съобщи полицията. В издирването по цялото течение под мястото на инцидента в унгарския участък на Дунав участват 25 катера и лодки и 95 души. Корабът е спрян в град Комаром, където полицията откри следи по корпуса. "Хайделберг" е на швейцарска компания и на борда е имало китайски туристи, един от които каза за "Ройтерс", че не знаят за никакъв инцидент.

Бързи новини (19 май) (35)

© Reuters

  • 3
  • Линкът е копиран.4627754TwitterFacebookLinkedIn

Верстапен спечели напрегнато състезание на "Имола"

Бързи новини (19 май) (36)

Бързи новини (19 май) (37)

Бързи новини (19 май) (38)

© Reuters

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Емилия-Романя на пистата "Имола", седми кръг за сезона. Пилотът на "Ред бул" триумфира в пета надпревара през 2024 г. и спечели за трети пореден път на "Имола".

Победата обаче не дойде никак лесно, тъй като вторият Ландо Норис ("Макларън") завърши на по-малко от секунда - 0.725. Трети на 7.916 секунди се нареди Шарл Льоклер с "Ферари".

"Цялото състезание трябваше да се опитам да направя разлика. С меките гуми бяхме доста силни. С твърдите беше по-трудно, особено в последните 10-15 обиколки. Вече нямах сцепление", каза световният шампион, който вече има 59 победи в кариерата си.


  • 16
  • Линкът е копиран.4627731TwitterFacebookLinkedIn

Планът на Борисов бил да се пенсионира като президент, а на Пеевски - да е премиер

Бързи новини (19 май) (39)

Бързи новини (19 май) (40)

Бързи новини (19 май) (41)

© Велко Ангелов

Планът на лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски е Борисов да се пенсионира като президент, а Пеевски да стане министър-председател на България. Това съобщи пред Нова телевизия съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.


Бързи новини (19 май) (42)

Борисов е спокоен за жителите на Кърджали, щом водачи на листи са Пеевски и Караянчева

Той каза, че е научил от този план от самия Пеевски през март. в личен разговор, вече е било ясно, че кабинетът "Денков" се разпада и предстоят избори. "Искаше да ни склони да работим с тях , аз му казах: Пробвайте се, българският народ ще ви изгони с камъни", разказа Василев.


Бързи новини (19 май) (43)

На изчакване: ще направят ли Борисов и Пеевски завой

По думите му в момента се готви масирана промяна на начина, по който България ще бъде управлявана, а ГЕРБ и ДПС "вече са си взели голяма част от телевизионния ефир и службите.

  • 193
  • Линкът е копиран.4627719TwitterFacebookLinkedIn

Хеликоптер от конвой на президента на Иран е кацнал извънредно при инцидент

Бързи новини (19 май) (44)

Бързи новини (19 май) (45)

Бързи новини (19 май) (46)

© Reuters

Хеликоптер от конвой на иранския президент Ебрахим Раиси е кацнал извънредно в неделя.

Агенция "Фарс" твърди, че е загубен контакт с хеликоптера, в който е бил Раиси. "Нямаме информация" за състоянието на президента, заяви иранското външно министерство.

Иранските власти потвърждаваха първоначално само "инцидент" в конвоя, но не и публикациите в ирански и западни медии, според които инцидентът е тъкмо с машината, в която е бил Раиси.

Конвоят обхващаше общо три хеликоптера. Раиси се връщаше от среща с азербайджанския президент Илхам Алиев. С държавния глава са били външният министър на Иран и други длъжностни лица.

За повече подробности за инцидента и развитието по темата следете тук.

  • 45
  • Линкът е копиран.4627682TwitterFacebookLinkedIn

Въвеждане на обучение по толерантност се препоръчва срещу омразата

Бързи новини (19 май) (47)

Бързи новини (19 май) (48)

Бързи новини (19 май) (49)

© Йовка Димитрова

21 препоръки за справяне с речта на омразата и престъпленията от омраза дадоха на Европейската комисия 150 произволно избрани граждани от всички европейски държави, сред тях и двама българи. Препоръките ще се използват за законодателни инициативи от бъдещата еврокомисия. Гражданите бяха в Брюксел, след като Конференцията за бъдещето на Европа препоръча на евроинституциите да се вслушват в тях.

Сред идеите, гласувани от гражданския панел, са криминализиране на престъпленията от омраза, въвеждане обучение по толерантност в училище, регулиране на онлайн анонимността в ЕС, създаване на етичен кодекс за евродепутати и на национални институции за борба с омразата, синхронизиране на полицейските протоколи за докладване на престъпления от омраза.

  • 59
  • Линкът е копиран.4627677TwitterFacebookLinkedIn

Народното събрание все пак ще освободи провинилия се съдебен инспектор

Бързи новини (19 май) (50)

Бързи новини (19 май) (51)

Бързи новини (19 май) (52)

© Велко Ангелов

На извънредно заседание във вторник Народното събрание ще освободи от длъжност члена на Инспектората към Висшия съдебен съвет Александър Мумджиев, задържан миналата седмица за непристойно поведение. Това се вижда от дневния ред на заседанието, публикуван на сайта на парламента.


Бързи новини (19 май) (53)

Арестуваният за непристойно поведение съдебен инспектор подаде оставка

Мумджиев подаде оставка и беше освободен от ръководителя на инспектората като се смяташе, че няма нужда темата да се обсъжда в Народното събрание, защото мандатът на инспектората е изтекъл. Точката обаче е включена в дневния ред.


Бързи новини (19 май) (54)

"Продължаваме Промяната – Демократична България" иска извънредно заседание на парламента

Депутатите ще изслушат премиера Димитър Главчев за осъвременяването на пенсиите от 1 юли по искане на "Продължаваме промяната - Демократична България". Темата за цените на тока, предложена от БСП, не е включена.

  • 9
  • Линкът е копиран.4627671TwitterFacebookLinkedIn

Епископите Арсений и Герасим са кандидатите за Сливенски митрополит

Бързи новини (19 май) (55)

Бързи новини (19 май) (56)

Бързи новини (19 май) (57)

© Юлия Лазарова

Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, излъчени днес от Епархийския събор за Сливенски митрополит, съобщи БНТ.

Епископ Арсений, който е викарий на Пловдивския митрополит Николай, бе първият избран с 26 от общо 42 гласа на първия тур на епархийското гласуване. На втория тур епископ Герасим, който е главен секретар на Светия синод, събра 25 гласа и е вторият предложен.

Петима души са подписали протокола от избора с особено мнение, а повод за това е отбелязването на имената на кандидатите, съобщи БНР. Били заградени само номерата на кандидатите, а не цялото име.

На 25 май Светият синод ще одобри или отхвърли днешния избор. Ако го одобри, на 26 май ще утвърди един от двамата за Сливенски митрополит.

  • 19
  • Линкът е копиран.4627658TwitterFacebookLinkedIn

Опасността за живота на Роберт Фицо е преминала

Бързи новини (19 май) (58)

Бързи новини (19 май) (59)

Бързи новини (19 май) (60)

© Reuters

Най-лошите опасения за здравето на словашкия министър-председател Роберт Фицо вече са зад гърба ни, заяви днес вицепремиерът Роберт Калиняк, но уточни, че за момента той няма да бъде местен от болницата в Банска Бистрица, предаде "Ройтерс".

Петдесет и девет годишният Фицо бе прострелян в сряда при нападение, което породи от силна политическа поляризация в Словакия. Атаката срещу Фицо е първото голямо покушение срещу европейски политически лидер от повече от 20 години.

  • 36
  • Линкът е копиран.4627644TwitterFacebookLinkedIn

Идеята на Карадимов за евтини кредити за чиновници била като покупка на гласове

Бързи новини (19 май) (61)

Бързи новини (19 май) (62)

Бързи новини (19 май) (63)

© Надежда Чипева

Даването на изгодни кредити единствено на държавната администрация прилича на опит за организиране и "купуване" на гласове. Така коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) коментира идеята на служебния икономически министър Росен Карадимов, изложена пред БНТ вчера.

Той предлага Българската банка за развитие да развие и социална функция, но направи уговорката, че идеята му е все още в суров вид.

ПП - ДБ напомня, че по закон банката трябва да насърчава малките и средните предприятия. Няма нито финансова логика, нито социална нужда държавните служители да бъдат подпомагани за сметка на всички останали, пише политическата сила.

  • 12
  • Линкът е копиран.4627643TwitterFacebookLinkedIn

Васил Божков включи в предизборната си платформа легализацията на канабиса

Бързи новини (19 май) (64)

Бързи новини (19 май) (65)

Бързи новини (19 май) (66)

© Велко Ангелов

Национално движение ЦЕНТЪР, в две от листите на което е водач Васил Божков, обяви програма за декриминализация и легализация на канабиса.

В прессъобщение на партията се казва, че Божков още от 2021 г. говори за легализация на марихуана не само за медицинска, а и за лична употреба, за да се спре скритият пазар, да се следи качеството и да се развие икономическият потенциал на производството на индустриален коноп.

Божков, който в миналото имаше интереси в хазартния бизнес, е обвиняем в опити за изнасилване и за убийства, а също за трафик на културно-исторически ценности. Тези дни съдът отмени домашния му арест. По свое желание той се прибра в България от Дубай и се опитва да развива политическа дейност.

  • 27
  • Линкът е копиран.4627636TwitterFacebookLinkedIn

Ирански режисьор избяга пеша от страната, за да не влезе в затвора

Бързи новини (19 май) (67)

Бързи новини (19 май) (68)

Иранският режисьор Мохамад Расулоф, който участва със свой филм в надпреварата за наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан, е избягал пеша от родината си, където беше осъден на затвор, съобщи БТА.

Водеща фигура в иранското кино, но от години обект на преследване от режима в Техеран, 51-годишният режисьор
наскоро бе осъден на 8 г. затвор за "заговор срещу националната сигурност". Той е избягал през планински район и е стигнал до Германия, където се надява да може да "разказва за случващото се в Иран".


Бързи новини (19 май) (69)

Фестивалът в Кан започва с очаквани филми, но и в сянката на движението #MeToo

Филмът на Расулоф "Семената на дивата смокиня", представен в Кан, разказва за битката, която води съдия на фона на политически протести в Техеран.

Режисьорът вече е осъждан и лежал два пъти в затвора в Иран.


Бързи новини (19 май) (70)

© Reuters

  • 25
  • Линкът е копиран.4627627TwitterFacebookLinkedIn

Атака на украински дронове спря рафинерия в южна Русия

Бързи новини (19 май) (71)

Бързи новини (19 май) (72)

Бързи новини (19 май) (73)

Руската петролна рафинерия "Славянск" в южния Краснодарски край на Русия днес временно спря работа след масирана украинска атака с дронове през нощта, предаде БТА като цитира руската агенция "Интерфакс".

Според съобщения на местните власти шест украински дрона са паднали тази нощ на територията на преработвателния комбинат.

Дроновете не са предизвикали пожари, допълва ТАСС, позовавайки се на властите.

Рафинерията "Славянск" е руски частен комбинат с капацитет от 4 милиона тона петрол годишно, което е около 1 милион барела на ден, отбелязва "Ройтерс".

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че неговите противовъздушни сили са свалили над Крим през нощта 9 произведени в САЩ ракети с голям обсег ATACMS.

  • 308
  • Линкът е копиран.4627625TwitterFacebookLinkedIn

Нова идея: Общината да построи лифтове на мястото на спрелите на Витоша

Бързи новини (19 май) (74)

Бързи новини (19 май) (75)

Бързи новини (19 май) (76)

© Цветелина Белутова, Капитал

Кметът на София Васил Терзиев е готов да издаде нова заповед за премахването на съоръженията на спрения Симеоновски лифт, с което собственикът "Витоша ски" ще бъде принуден да демонтира неработещите си лифтове. Това ще отвори възможност общината да построи нови модерни съоръжения на мястото на съществуващите. Това съобщи Терзиев на пресконференция след обвинения от ГЕРБ, че поради незнание не защитава лифтовете.

"На всяка цена ще върнем Витоша на гражданите и тя ще стане достъпно място за целогодишен спорт и туризъм. Готови сме да търсим с дружеството бързо решение за изграждане на нови лифтове по трасетата на съществуващите. При нежелание за сътрудничество съм готов да издам заповед за премахване на опасните неработещи съоръжения," каза Терзиев
Подробности четете тук.

  • 57
  • Линкът е копиран.4627609TwitterFacebookLinkedIn

Тир се е врязал в къща във врачанско село

Бързи новини (19 май) (77)

Бързи новини (19 май) (78)

Бързи новини (19 май) (79)

© Юлия Лазарова

Тир отсече 3 дървета, електрически стълб и се блъсна в къща във врачанското село Баница, съобщи Нова телевизия.

Инцидентът е станал около 06:00 часа тази сутрин. Къщата е била празна и никой не е пострадал, но стените на сградата са напукани. Тестовете за алкохол и наркотици на шофьора са отрицателни. Вероятна причина за катастрофата е висока скорост, несъобразена с пътните условия. По информация на БТА шофьорът е турски гражданин.

Тежкият камион пътувал към ферибота в Оряхово , а инцидентът е станал в центъра на селото.

  • 35
  • Линкът е копиран.4627605TwitterFacebookLinkedIn

ГЕРБ подсказа на кмета на София, че има лостове за въздействие върху "Витоша ски"

Бързи новини (19 май) (80)

Бързи новини (19 май) (81)

Бързи новини (19 май) (82)

© Юлия Лазарова

Срокът на следприватизационния контрол върху сделката за Симеоновския лифт не е изтекъл, той е до 2037 г. и общината има всички права за контрол, за да може лифтът да работи. Това заяви на извънреден брифинг зам.-председателят на общинския съвет Георги Георгиев от ГЕРБ, цитиран от БТА. Повод за реакцията е обявеният от собственика на лифта - "Витоша ски", отказ да ремонтира съоръжението заради липса на резервни части.

Договорът за приватизация на лифта се сключва на 26 юли 2007 г. и тогава в Общинския съвет, взел решението, няма нито един съветник на ГЕРБ, каза Георгиев в отговор на критики от сегашните управляващи общината, че кмет по това време е Бойко Борисов.

Подробности по темата четете тук.

  • 104
  • Линкът е копиран.4627603TwitterFacebookLinkedIn

Бизнесът и синдикатите искат държавата пак да плаща запазването на работни места

Бързи новини (19 май) (83)

Бързи новини (19 май) (84)

Бързи новини (19 май) (85)

© Надежда Чипева

Бизнесът и синдикатите предлагат възобновяване на държавното субсидиране на работни места, застрашени от закриване, както беше по време на пандемията на коронавируса с мярката 60:40. Това съобщи в интервю за БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По думите му в много бизнеси, например машиностроенето, започват масови съкращения заради рецесията в Германия и свиването на износа.

Затова и работодателските организации, и синдикатите, предлагат промяна в Кодекса на труда, която да гарантира подкрепа за фирмите, изпаднали временно в затруднение, така че да не съкращават работници. По време на ограниченията при пандемията мярката беше въведена с постановление като държавата поемаше 60% от осигурителния доход на работника.

  • 55
  • Линкът е копиран.4627602TwitterFacebookLinkedIn

Лидерът на БОЕЦ е задържан незаконно от МВР миналия октомври, реши съдът

Бързи новини (19 май) (86)

Бързи новини (19 май) (87)

Лидерът на гражданското сдружение БОЕЦ Георги Георгиев е бил задържан незаконно от МВР на 28 октомври 2023 г., гласи окончателното решение на Административния съд в София, за което съобщава сайтът на вестник "Сега".

Георгиев беше задържан по време на протеста срещу решение на Централната избирателна комисия, която отмени машинния вот в навечерието на последните местни избори. Според публикацията прокурорът по делото е пледирал в полза Георгиев.

Сега СДВР трябва да плати 600 лв. за разноските на Георгиев за адвокат, направени пред двете инстанции. Той също така може да търси обезщетение по Закона за отговорността на държавата, информира "Сега".


Бързи новини (19 май) (88)

© Велко Ангелов

  • 50
  • Линкът е копиран.4627600TwitterFacebookLinkedIn

По-високи температури, но на места дъжд и гръмотевици, се очакват в неделя

Бързи новини (19 май) (89)

Бързи новини (19 май) (90)

Бързи новини (19 май) (91)

© Велко Ангелов

В неделя и през първата половина на новата седмица температурите ще се повишат още и ще достигат на места до 27°-28°, но атмосферата отново ще бъде неустойчива. Ще има и слънчеви часове, но и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.

На много места ще има краткотрайни валежи, а в отделни райони ще са временно интензивни, придружени с гръмотевици. Вятърът ще е предимно слаб, в Източна България временно до умерен, най-често от източната четвърт, в средата на седмицата ще се смени със запад-северозападен, ще е предимно умерен и ще започне понижение на температурите.

  • 4
  • Линкът е копиран.4626973TwitterFacebookLinkedIn

Важните събития в България и по света днес

Бързи новини (19 май) (92)

Бързи новини (19 май) (93)

Бързи новини (19 май) (94)

© Юлия Лазарова

Ето кои от предварително известните събития ще следят репортерите и редакторите в "Дневник":

  • Епархийският избор за Сливенски митрополит.
  • Кметът на София Васил Терзиев и общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") ще дадат брифинг по темата за неработещите лифтове и възможните решения. Съветници от ГЕРБ също ще дадат пресконференция по необявена тема.


Дежурен екип: Елена Геловска, Петър Карабоев и Симеон Кичуков.

  • 0
  • Линкът е копиран.4626963TwitterFacebookLinkedIn

Усик надви Фюри след страхотен обрат и пренаписа историята в бокса

Бързи новини (19 май) (95)

Бързи новини (19 май) (96)

Бързи новини (19 май) (97)

© Reuters

Александър Усик е първият абсолютен световен шампион по бокс в тежка категория от 25 години. В невероятен мач в Саудитска Арабия украинецът победи Тайсън Фюри след разделено съдийско решение.

Единият рефер отсъди 115-112 в негова полза, вторият 114-113 за Фюри, а третият даде 114-113 за Усик.

Украинският боксьор нанася първа загуба в професионалната кариера на Фюри. Към титлите на Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO), той добавя и тази на Световния боксов съвет (WBC), с което става абсолютен шампион при най-тежките.

Усик записа 22-ра победа в 22 професионални битки.

  • 25
  • Линкът е копиран.4627569TwitterFacebookLinkedIn
Бързи новини (19 май) (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 5902

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.