Η Ελαφόνησος απλώνει δίχτυα για τον νόστιμο «εισβολέα» της Μεσογείου (2024)

Η Ελαφόνησος απλώνει δίχτυα για τον νόστιμο «εισβολέα» της Μεσογείου (1)

Μια σειρά από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του 7ου συμποσίου του «Elafonisos Eco Week 2024» (EEW), με στόχο την αντιμετώπιση της εισβολής των λεοντόψαρων στη Μεσόγειο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο στο νησί της Ελαφονήσου. Η 7η «Οικολογική Εβδομάδα Ελαφονήσου», που διοργάνωσε ο οικολογικός σύλλογος «Elafonisos Eco», διεξήχθη μεταξύ 10 και 16 Ιουνίου στο σμιγοπέλαγο λακωνικό νησί.

Συμμετείχε ο διεθνής φήμης σεφ, Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος πραγματοποίησε μια ομιλία για τους τρόπους καταπολέμησής του, καθώς και τρόπους προετοιμασίας και μαγειρικής αυτού του ιδιαίτερου ψαριού.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε διεθνείς εμπειρογνώμονες, τοπικές αρχές και μέλη της κοινότητας, για να εξερευνήσουν καινοτόμες λύσεις και τρόπους διαχείρισης αυτής της κρίσης, καθώς και να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις οικολογικές και γαστρονομικές πτυχές του λεοντόψαρου.

Το λεοντόψαρο και η καταπολέμησή του
Τα λεοντόψαρα με τις χαρακτηριστικές ρίγες και τα δηλητηριώδη αγκάθια τους, είναι ένα εντυπωσιακό, αλλά επικίνδυνο χωροκατακτητικό είδος που προέρχεται από τον Ινδο-Ειρηνικό Ωκεανό. Η ταχεία αναπαραγωγή και η αδηφάγος όρεξή τους αποτελούν σημαντική απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα στη Μεσόγειο, διαταράσσοντας την τοπική βιοποικιλότητα και τους οικοτόπους των κοραλλιογενών υφάλων.

Τα λεοντόψαρα είναι αρπακτικά που τρέφονται με μικρά ψάρια και ασπόνδυλα, υπερτερώντας των ιθαγενών ειδών, με αποτέλεσμα την μείωση της βιοποικιλότητας. Η παρουσία τους έχει μεγάλη επίδραση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, οδηγώντας στην παρακμή σημαντικών ειδών και στην αλλαγή των οικοτόπων τους. Επιπλέον, τα δηλητηριώδη αγκάθια στις σπονδυλικές στήλες τους αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, προκαλώντας επώδυνα τσιμπήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές αντιδράσεις.

Κατά τη διάρκεια του «Elafonisos Eco Week», φιλοξενήθηκαν παρουσιάσεις και εργαστήρια, με επίκεντρο τη μετατροπή της απειλής του λεοντόψαρου σε πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες.

Οι βασικές προσεγγίσεις αφορούσαν στην:
• Στοχευμένη αλιεία: Ενθάρρυνση και εκπαίδευση των ντόπιων ψαράδων να αλιεύσουν λεοντόψαρα, έτσι ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους.
• Έρευνα και παρακολούθηση: Υποστήριξη επιστημονικής έρευνας για την κατανόηση της οικολογίας του λεοντόψαρου και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών ελέγχου.
• Εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού: Εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τα λεοντόψαρα και προώθηση πρακτικών ασφαλούς χειρισμού.

Γαστρονομία και οφέλη
Μία από τις πιο υποσχόμενες λύσεις είναι η κατανάλωσή του σαν φαγητό. Παρά τα δηλητηριώδη αγκάθια του, το κρέας του λεοντόψαρου είναι ασφαλές για κατανάλωση και εξαιρετικά θρεπτικό.

Το «EEW24» περιλάμβανε γαστρονομικά εργαστήρια, όπου ο Λευτέρης Λαζάρου εξήγησε τη σημασία του ελέγχου του πληθυσμού των χωροκατακτητικών λεοντόψαρων στη Μεσόγειο, ενθαρρύνοντας την κατανάλωσή τους και στην συνέχεια έδειξε πώς προετοιμάζει νόστιμα πιάτα με λεοντόψαρο, τονίζοντας τα οφέλη του.
Αναλυτικά:
• Διατροφική αξία: «Το κρέας του λεοντόψαρου είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλό σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα», ενημέρωσε ο Λ. Λαζάρου.
• Έλεγχος του πληθυσμού τους: «Καταναλώνοντας λεοντόψαρα, μπορούμε να βοηθήσουμε στον έλεγχο του πληθυσμού τους, ωφελώντας το περιβάλλον και την τοπική αλιεία. Αυτή η βιώσιμη επιλογή όχι μόνο υποστηρίζει τις προσπάθειές μας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο αλλά προσφέρει επίσης μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία», ανέφερε σχετικά ο διακεκριμένος αρχιμάγειρας και κριτής.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη επιδοτήσεων της ΕΕ για την υποστήριξη των αλιέων στην αλίευση και την επεξεργασία λεοντόψαρων, μετατρέποντάς το σε επιθυμητή τροφική επιλογή. «Πρέπει να εξαλείψουμε αυτή την απειλή, την απειλή του λεοντόψαρου, τρώγοντας το», εξήγησε ο βραβευμένος σεφ.

Γίνετε μέλος της μάχης κατά του λεοντόψαρου
Το «Elafonisos Eco» προσκαλεί όλους να συμμετάσχουν σε αυτή την κρίσιμη πρωτοβουλία. «Μέσα από συλλογικές προσπάθειες, μπορούμε να προστατεύσουμε τα πολύτιμα θαλάσσια οικοσυστήματα μας και να μετατρέψουμε την εισβολή των λεοντόψαρων σε ευκαιρία για οικολογική ισορροπία αλλά και μια γαστρονομική καινοτομία», επισημαίνουν σχετικά τα στελέχη του συλλόγου.

Υγεία, απορρίμματα και Τουρισμός
Η ατζέντα για το «Elafonisos Eco Week 2024» περιελάβανε επίσης μια ποικιλία δραστηριοτήτων που είχαν σχεδιαστεί για τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων:
• Εργαστήρια Υγείας και Ευεξίας: Ενσωμάτωση βιώσιμων πρακτικών για την προσωπική ευημερία.
• Διαχείριση απορριμμάτων, νερού και πλαστικού: Προώθηση οικολογικών λύσεων για την προστασία των θαλάσσιων οικοτόπων.
• Αειφόρος τουρισμός και μπλε ευκαιρίες: Διερεύνηση τρόπων υποστήριξης του περιβάλλοντος με τον αειφόρο τουρισμό.

«Elafonisos Eco»: Έντεκα χρόνια δράσης
για την οικολογία και τη βιωσιμότητα
Το «Elafonisos Eco» που ιδρύθηκε το 2013, είναι ένας οικολογικός σύλλογος που εστιάζει σε περιβαλλοντικές δράσεις, στη διατήρηση των φυσικών πόρων, πάντα με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. «Βασικός στόχος είναι να γίνει η Ελαφόνησος οικολογικό και βιώσιμο νησί, για τη διατήρηση του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος (μέρος του οποίου προστατεύεται από την UNESCO), παράλληλα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, των επισκεπτών και των μελλοντικών γενεών», παρατηρούν οι υπεύθυνοι του σωματείου.

Το «Elafonisos Eco» είναι ο πρώτος οικολογικός σύλλογος που ιδρύθηκε σε ελληνικό νησί, και αναλαμβάνει πολύπλευρες δράσεις. Μέχρι στιγμής, με τη βοήθεια εθελοντών, έχει φυτέψει πάνω από δύο χιλιάδες δέντρα στο νησί, έχει κάνει δωρεά ένα μηχάνημα φιλτραρίσματος νερού για φρέσκο πόσιμο νερό, ενώ για τη μείωση του πλαστικού, έχει οργανώσει καθαρισμούς παραλιών και έχει διοργανώσει συμπόσια με θέμα το περιβάλλον, μεταξύ άλλων. Δράσεις του έχουν φιλοξενηθεί σε διεθνούς σημασίας συνέδρια, όπως το «Ocean Week 2024» στο Μονακό και οι πρωτοβουλίες του έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το «Elafonisos Eco Week» είναι ένα οικολογικό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε για 7η χρονιά φέτος στην Ελαφόνησο. Η ετήσια αυτή εκδήλωση που διοργανώνεται από τον οικολογικό σύλλογο «Elafonisos Eco», στοχεύει να τονίσει τη σημασία των οικολογικών στρατηγικών, ενώ συγκεντρώνει ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα για να συζητήσουν και να παρουσιάσουν ευκαιρίες για την προώθηση της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ο κύριος στόχος είναι η προώθηση της βιωσιμότητας για τον πλανήτη.
Για περισσότερες πληροφορίες και για εγγραφή στις εκδηλώσεις του συλλόγου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω ενός εκ των παρακάτω τρόπων:
- email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
- website: https://www.elafonisoseco.org/
- Instagram: elafonisoseco

Η Ελαφόνησος απλώνει δίχτυα για τον νόστιμο «εισβολέα» της Μεσογείου (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5953

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.