Amaretto typische Italiaanse likeur (2024)

Amaretto typische Italiaanse likeur (1)

Geschiedenis van Amaretto-likeur

Om meer te weten te komen over deze legendarische likeur, zouden we even terug moeten gaan. In 1525 werd Bernardino Luini behouden om te schilderen op de Notre-Dame des Miracles. De dame die als zijn model dient, bedankte hem en gaf hem een fles met geparfumeerde likeur en een gekarameliseerde kleur cadeau. Zo werd de Italiaanse Amaretto geboren.

Deze alcoholische drank is een aanvulling op melk en koffie in Italië. Sommige fabrikanten gaan nu zelfs zo ver dat ze een alcoholvrije versie van Amaretto aanbieden.

Amaretto: wat voor soort alcohol is het?

Amaretto wordt gedefinieerd als een alcoholische likeur die bittere amandelen bevat en zijn oorsprong vindt in Italië. Bovendien komt de naam precies van het Italiaanse "amaro" of bitter. Deze likeur kenmerkt zich door een amberrode kleur. Het wordt gewaardeerd om zijn bittere amandelsmaak. Amaretto doet denken aan marsepein als je het eenmaal in je mond stopt.

Met 28 graden alcohol vermengt deze likeur zich met veel co*cktails, maar hij verbetert ook kookrecepten. Zeker, het wordt vaak gebruikt in Italiaans gebak.

Er zijn twee historische merken die hoogwaardige amaretto aanbieden. Het gaat over :

- De Amaretto Lazzaroni, deze likeur bij uitstek die het resultaat is van de infusie van de amarettikoekjes waardoor het een exquise smaak krijgt.

- De Amaretto Disaronno die sinds 1925 op de markt is en een wat pittige smaak heeft. Mixologen geven de voorkeur aan deze soort om hun co*cktails te maken.

Sommige gastronomische recepten bevatten andere elementen, waaronder de perzikpit. De smaak van Amaretto verandert echter niet. Je kunt deze likeur kopen in Italiaanse supermarkten, supermarkten en online winkels.

Hoe maak je Amaretto?

Amaretto is een alcoholische drank die anders blijft dan andere digestieven, omdat hij niet uit distilleerderijen komt. Het fabricageproces vereist geen still. Eenmaal gepeld, worden de amandelen fijngehakt. Ze worden een maand lang met alcohol toegediend. Sommige recepten gebruiken kruiden en specerijen om de geurige kant te accentueren.

Vervolgens bereiden fabrikanten een siroop met suiker en water. Dit mengsel is verwerkt met alcohol en amandelen. Het wordt enkele maanden gerijpt om deze veelgevraagde bittere smaak te verkrijgen.

Zelfgemaakt Amaretto-recept

Om een heerlijke zelfgemaakte Amaretto te bereiden, heb je een eetlepel amandelextract en een theelepel vanille-extract nodig. Voeg 19 cl water, een kwart kopje bruine suiker en een half kopje suiker toe. Om de smaak te perfectioneren, voorzien we ook 25 cl wodka.

Breng de bruine suiker, suiker en water aan de kook. Kook tot de suiker volledig is opgelost. Het is de moeite waard om de siroop van het vuur te halen en een kwartier te laten afkoelen.

Het enige dat overblijft is om de siroopextracten en wodka toe te voegen. Het mengsel kan worden bewaard in een luchtdichte verpakking. Deze Amaretto dient met mate gegeten te worden.

Gebruik Amaretto Likeur

Daar Amaretto-likeur kan worden verwerkt in verschillende recepten en co*cktails, waaronder:

- De Amaretto-zonsopgang voor fans van veelkleurige co*cktails.

- De Amaretto Sour die bestaat uit het mengen van deze likeur met Angostura en citroen.

- De Amaretto Spritz met prosecco en grapefruitsap.

Hoe Amaretto te drinken?

De Amaretto is een redelijk zoete likeur, maar houdt zich aan bepaalde gebruiksregels. Bij voorkeur wordt het als digestief geserveerd na de hoofdmaaltijd. Het wordt ook gedronken als een op zichzelf staand drankje. Het wordt echter niet geserveerd tijdens het diner.

Amaretto wordt gedronken in druppelvormige glazen met een inhoud van 60 ml. Anders kan de eigenaar van het pand altijd klassieke borrelglaasjes gebruiken. Amaretto wordt bij kamertemperatuur gebruikt. In Italië wordt deze likeur puur gedronken met een beetje water of ijs. In sommige gevallen wordt het verdund in sinaasappelsap.

Verschillende soorten Amaretto-co*cktails

Met Amaretto kunt u diverse verfrissende co*cktails bereiden.

co*cktail "Kersenrozen"

Om deze co*cktail te bereiden heb je 50 ml vermout, 10 ml Amaretto likeur, 150 ml kersensap, een stukje kersenco*cktail en 200 g ijsblokjes nodig.

Begin met het vullen van een glas met ijsblokjes. Roer in een shaker de Amaretto-likeur en de vermout voordat je het kersensap toevoegt. Het blijft alleen om al deze bereidingen te mengen en te versieren met kersen. Deze zeer frisse co*cktail wordt gedronken met een rietje.

Rickey-co*cktail

Hier is nog een frisse co*cktail gemaakt met Amaretto. Voor de bereiding is het nodig om 50 ml Amaretto-likeur, 120 ml ginger ale, 2 druppels bittere Angostura en ijsblokjes te hebben. Ter versiering worden een stukje co*cktailkers en een schijfje sinaasappel gebruikt. Begin, net als in het vorige recept, met het vullen van het glas met ijsblokjes. In de laatste voegen we de likeur, de frisdrank of en de Angostura toe. Het enige dat overblijft is om te versieren met een stuk co*cktailkers en een schijfje sinaasappel. Ook deze co*cktail wordt gedronken met een rietje.

Sprankelende flirt

Hier is nog een sprankelende co*cktail die bestaat uit Amaretto-likeur (10 ml), droge champagne (100 ml) en sinaasappelsap (20 ml). Meng de likeur en het sinaasappelsap gewoon in een shaker. Je kunt het mengsel in een glas champagne gieten. Het blijft alleen om de co*cktail te versieren met een sinaasappelschil in de vorm van een schijfje. Deze co*cktail kan worden geserveerd om de eindejaarsfeesten te vieren. Het vervangt de traditionele mousserende wijn of het glas champagne.

Als u op zoek bent naar kwaliteit Amaretto, vindt u wat u nodig heeft bij Les Trésors D'Érable. Wij bieden u Amaretto met ahornsiroop van april. Deze Italiaanse klassieker gaat goed samen met ahornsiroop en het geheel onthult mooie tonen van amandelen, vanille en kersen.

Amaretto typische Italiaanse likeur (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Barbera Armstrong

Last Updated:

Views: 6017

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Barbera Armstrong

Birthday: 1992-09-12

Address: Suite 993 99852 Daugherty Causeway, Ritchiehaven, VT 49630

Phone: +5026838435397

Job: National Engineer

Hobby: Listening to music, Board games, Photography, Ice skating, LARPing, Kite flying, Rugby

Introduction: My name is Barbera Armstrong, I am a lovely, delightful, cooperative, funny, enchanting, vivacious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.